Sanne en maarten in indonesie

Vesãkha

28 Mei Toegevoegd op 8 Juni.
Vesãkha
Een van de belangrijkste feestdagen van het Boeddhisme. De Geboorte van Sidarta, verlichting(nirvãna) en wedergaan van Gautama Boeddha.
Een processie van medah naar Borobudur vind plaats op deze dag waarbij de boedhistische monniken en boedhisten bidden bij de 2 boedhastandbeelden in de tempels en met de aanwezige volgelingen. Op deze dag worden de verzen van de Boeddha herhaald welke hij 25 eeuwen geleden geopenbaard kreeg. Ook dragen de monnikken een boodschap van vreedzaam samenleven uit, respect voor andere religies en alle levende wezens.
Het is echter alleen nogal lastig de juiste datum van het begin, en hoe en wat te vinden. Daarom kwamen wij een volle 2 uur te laat aan om de beginceremonie mee te maken (hij was al om 5 uur s'ochtends).
Gelukkig was er tijd om een 20 tal monniken te volgen in het reticeren van de eeuwenoude verzen. Zonder het op dat moment te weten, niet de woorden alswel de betekenis werd ik oprecht geraakt.
Voordat de monniken begonnen hadden we nog even tijd de tempel van binnen te bekijken. Toen loes en sanne naar buiten waren heb ook ik mijn offering voor de boeddha gemaakt.

pañca-sila
Pãnãtipãtã veramanisikkhãpadamsamãdiyãmi.
Ik aanvaard de regel niet te doden
Adinnãdãnã veramanisikkhãpadamsamãdiyãmi.
Ik aanvaard de regel niet te nemen wat niet is gegeven
Kãmesu micchãcãra veramanisikkhãpadamsamãdiyãmi.
Ik aanvaard de regel mij niet ongewenst sexueel te gedragen
Musãvãda veramanisikkhãpadamsamãdiyãmi.
Ik aanvaard de regel niet te liegen
Surã-meraya-majja-pamãdatthãnã veramanisikkhãpadamsamãdiyãmi.
Ik aanvaard de regel geen benevelende substanties tot mij te nemen
(de vijf deugden, 5 belangrijkste leefregels voor boedhisten opgedragen door de boeddha). Deze worden op Vesãkha herhaald door de volgelingen.

Ook al ben ik geen boeddhist, mijn respect gaat uit naar degenen die deze naleven.Vesãkhais de dag om dit te uiten.

Zie foto's vanVesãkha

Ab en Els

Hallo Maarten
Hoe gaat het met je? Je moeder heeft me wegwijs gemaakt hoe ik moet reageren.
Leuk om te lezen hoe het met je gaat.
Hoe gaat het in het ziekenhuis? Is het leerzaam wat je daar doet? Is het heel verschillend met 'thuis'? Vertel er eens een keer wat over, vind ik wel interessant.
Met ons gaat het goed.
Mis je Sanne erg? Dat zal vast wel.
Groetjes, oma Els en opa Ab

Ria en Co

hoi Maarten,

Mooie site en leuk om te lezen hoe het gaat.
Het zal wel heel anders zijn dan hier, en leer je nog bij?
Zo wie zo de ervaring al natuurlijk.

succes en groetjes Ria en Co , Ellis
Ellis is geslaagd en gaat na de vakantie naar de ROC. zorg en welzijn doen.